Om meg

Bildet mitt
Jeg er ei jente på 26 år, som fikk diganosen Calve legg Perthes da jeg var 11 år. Jeg har hatt slitasje fra CLP og hofteleddsdysplasi. Jeg ble operert 18 mars 2013 på Ullevål. Operasjonen het periacetabulær osteotomi; de har brukket hofteskåla mi på tre steder og meislet den ut slik at hoftekula har fått mere tak rundt seg, så har de satt i to skruer. Bloggen følger hvordan det har vært å leve med denne sykdommen og hvordan livet blir etter operasjon.

9. februar 2012

Periacetabular osteotomi

Dette er navnet på den operasjonen jeg skal få. Dette er en relativt ny operasjonsteknikk i Norge. Det er utfordrende operasjon som krever spesiell tilgang til bekkenet. Men det er en etablert teknikk internasjonalt. Metoden er hentet fra Bern i Sveits, der de utviklet denne teknikken, som går ut på at ma deler benet rundt hofteskålen gjennom de tre opprinnelige bekkenbena, og på den måten kan hofteskålen fritt roteres. (Figur 2)



Pasienter som får denne type operasjon må fylle noen krav. Det ene er at de må ha dårlig dekning av lårbenshodet. Dette måles av Centre Edge (CE) vinkelen. Hos en normal voksen person er den over 25 %. Jeg vet dessverre ikke hva vinkelen min er.

I Bern bruker de Smith - Pettersen tilgangen. Her operere man mye på utsiden av bekkenet og er vanskelig å se hvor man meisler. En annen metode er ileoinguinale tilgangen som brukes mye ved hofteskålsfrakturer. Men den tilgangen de skal bruke på meg er en modifisert tilgang av tilgangen til en finsk kirurg, Eero Hirvensalo, han har laget sin egen tilgang til bekkenet. Her går de inn både over hoftekammen og i et midtlinjesnitt fra skambenet opp til navlen.

Ved å gå inn to steder på samme tid, har de god tilgang til bekkenet og ser hvor de skal meisle.







Hos alle pasientene de har operert med denne metoden har pasientene fått mindre smerter, og en god korreksjon på stillingen av hofteskålen. og de har fått en normalisering eller nesten normalisering av CE vinkelen.

Etter operasjon blir jeg på sykehuset 6- 10 dager. Når jeg er i form til det, prøver man prekestol eller krykker og kan belaste 15 kg, som tilsvarer tyngden fra benet fra hofteleddet og ned. Etter 6 uker blir det kontroll og røngten. Hvis det er god tilheling på dette tidspunktet for jeg lov til å belaste full.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.